Inzicht in luchtkwaliteit van scholen

Inzicht in luchtkwaliteit van scholen

Nu de klaslokalen zich weer vullen, nemen ook de zorgen voor goede luchtkwaliteit toe – onder leraren, leerlingen én ouders. Zijn die lokalen wel veilig? Is de ventilatie er goed genoeg? Met slimme software en sensoren helpen wij scholen aan heldere antwoorden en praktische oplossingen.

Dankzij onze ondersteuning weten nu ruim veertig scholen of zij extra ventilatie nodig hebben. De komende maanden komen daar nog zeker vijftig scholen bij. Onze aanpak is een oplossing op maat voor hun vijf grootste behoeften:

1. ‘We willen realtime inzicht en directe waarschuwingen’

Onze sensoren meten de CO2-concentratie in een lokaal. Mensen ademen koolstofdioxide uit, dus als die concentratie blijft stijgen, is er kennelijk geen goede afvoer van (mogelijk besmette) lucht. De sensoren geven ook een seintje als het CO2-gehalte te hoog wordt: hun lampjes veranderen dan van kleur. Docenten kunnen bij zo’n waarschuwing meteen ingrijpen, bijvoorbeeld door een raam te openen. 

2. ‘We willen meetgegevens verzamelen en analyseren’

De sensoren slaan alle meetgegevens op. Ons softwareplatform Strukton PULSE 3 verzamelt deze data, analyseert ze en zet ze om naar toegankelijke informatie. Hierdoor weet een school bijvoorbeeld waar het CO2-gehalte oploopt, wanneer en hoe snel. Daardoor kan zij gerichter maatregelen nemen. Indien gewenst kijken we mee en adviseren we over mogelijke oplossingen, zoals een aanpassing van het ventilatiesysteem.

3. ‘We willen nu een snelle en praktische oplossing om data te verzamelen”

Onze hightech sensoren vereisen geen tijdrovende installatie – ze zijn mobiel en draadloos. Ook hoeft er geen complex ICT-netwerk voor opgetuigd te worden en deze staat los van het ICT netwerk van de scholen. Bovendien kan PULSE de data uit meerdere gebouwen tegelijk verwerken, ook als die ver van elkaar vandaan staan. Dat is handig als één technisch medewerker, beheerder of conciërge verantwoordelijk is voor meerdere gebouwen. 

4. ‘We willen minstens voldoen aan de overheidseisen’

Voldoen de ventilatiesystemen aan het laatste Bouwbesluit? Alle scholen moeten dat uiterlijk 1 oktober voor hun gebouw vastgesteld hebben. Als het antwoord ‘nee’ is, zijn ingrepen nodig. Nu al blijken veel scholen niet aan het Bouwbesluit te voldoen. De combinatie van onze sensoren, software en adviezen helpt scholen te bepalen welk soort aanpassingen waar en wanneer nodig zijn.  

5. ‘We willen zorgen wegnemen’

Docenten, leerlingen, ouders: iedereen is zich bewust van de noodzaak van goede luchtkwaliteit. Een duidelijk verhaal over risico’s en maatregelen neemt veel van deze zorgen weg. Strukton PULSE 3 levert de informatie en inzicht die hiervoor nodig is. Ook meten we met de sensoren de relatieve vochtigheid (RV) en temperatuur, en kunnen we energiedata opvragen. Zo kunnen we analyseren wat extra ventilatie betekent voor RV, temperatuur en energieverbruik. Zo weet de gebouwbeheerder wat de gevolgen zijn voor bijvoorbeeld de energiekosten.


Een toekomstbestendige oplossing

Strukton PULSE heeft zich al bewezen in het onderwijs. Voor vele gebouwbeheerders worden er al analyses uitgevoerd met betrekking tot energieverbruik, comfort, voorspellend onderhoud en gezondheid. Het is eenvoudig om modules toe te voegen, waardoor de gekozen oplossing toekomstbestendig is een vele kansen biedt.

Ook op zoek naar advies en maatregelen voor een veilig gebouw? Onze experts staan voor u klaar.

Neem contact op met Wim Beursgens (+31 6 54323665), Ruben Verheijen (+31 6 52783380) of Kevin Breden (+31 6 50272807)  

Ook interessant voor u

 • Voorspelbaar liftonderhoud dankzij de PULSE Liftsensor

  Voorspelbaar liftonderhoud dankzij de PULSE Liftsensor

  Voorspelbaar liftonderhoud dankzij de PULSE Liftsensor

 • Inzicht in bezetting en benutting van werkplekken

  Inzicht in bezetting en benutting van werkplekken

  Inzicht in bezetting en benutting van werkplekken

 • Samen versneld ‘Paris Proof’ door te verduurzamen met data!

  Samen versneld ‘Paris Proof’ door te verduurzamen met data!

  Samen versneld ‘Paris Proof’ door te verduurzamen met data!