Comfortbetering bij hoofdkantoor Essent

Op het hoofdkantoor van Essent in Den Bosch wordt het functioneren van de gebouwinstallaties gemonitord met beheerplatform PULSE van Strukton Worksphere. De informatie die dit genereert, wordt gebruikt om gericht te sturen op comfort en energieverbruik én om grip te krijgen op onderhouds- en vervangingsvraagstukken.

Een prettig binnenklimaat is zeer belangrijk in werkomgevingen. Maar het gaat om beleving en die is per definitie subjectief. Hoe je in zulke omgevingen toch effectief stuurt op basis van feiten, ondervindt Essent op het hoofdkantoor in Den Bosch. Hier wordt sinds enkele maanden het functioneren van de gebouwinstallaties gemonitord met beheerplatform Pulse van Strukton Worksphere.

Het hoofdkantoor van energieleverancier Essent in Den Bosch bestaat uit twee delen: het voormalige PNEM-gebouw dat dateert uit 1950 en de latere uitbreiding, die werd gerealiseerd in 2006. Op 25.000 vierkante meter werkvloer werken hier 2.200 mensen. Hier ligt de uitdaging om niet alleen meer comfort te creëren, maar ook om CO2-reductie en besparingen op energieverbruik te realiseren.

Juiste oplossing

Strukton Worksphere introduceerde de juiste oplossing op het juiste moment: het Strukton PULSE beheerplatform monitort de prestaties en het energieverbruik van gebouwinstallaties en maakt van de verzamelde data managementinformatie. Dit geeft Essent de mogelijkheid om de verbeterdoelstellingen te realiseren, zonder al te hoge kosten. “Strukton PULSE is een softwaretoepassing die communiceert met ons gebouwbeheersysteem en op basis van slimme algoritmes verbeterkansen signaleert”, vertelt klein Goldewijk van Essent.

Technologie en vakmanschap

Strukton PULSE: datagestuurd onderhoudRalph van den Heuvel, Groepsleider PULSE: “Een gemiddeld gebouwbeheersysteem levert momentopnames op. Ons platform verzamelt meer informatie, die je bovendien kunt analyseren op basis van allerlei variabelen, ook in vergelijking met eerdere periodes. Op deze manier konden monteurs al snel de eerste verbeteringen realiseren, die voortvloeien uit de data van Strukton PULSE."

Strukton PULSE signaleerde bijvoorbeeld dat een van de luchtbehandelingskasten niet de gewenste inblaastemperatuur haalde, terwijl de naverwarmer 100 procent werd aangestuurd. Dit heeft natuurlijk effect op het comfort in het gebouw. Wanneer dit soort informatie beschikbaar is, kan er snel gecorrigeerd worden met comfortverbetering en energiebesparing als resultaat. De algoritmes van PULSE zitten dusdanig in elkaar, dat bij afwijkingen van de ingevoerde bandbreedtes, automatisch een signaal wordt afgegeven. Hierdoor blijven verbeterkansen nooit onopgemerkt. Technologie en vakmanschap vormen op deze manier een perfect huwelijk.

Fact based dialogen

klein Goldewijk (Essent) en Van den Heuvel (PULSE) in dialoog

Ook aan gebruikerszijde ervaart klein Goldewijk van Essent hoe zinnig de informatie is, die hij op basis van de data uit PULSE ontvangt. “Het gaat niet alleen om technische verbeteringen die tot meer comfort en minder energieverbruik leiden. De gegevens zijn ook waardevol als ik in gesprek ga met collega’s. Iemand die op onze klantenservice werkt en het voortdurend koud heeft, vraagt bijvoorbeeld of de temperatuur omhoog mag. Als je dan kunt laten zien dat het steeds zo’n 22 graden is in die ruimte, weet je dat de temperatuur verhogen niet nodig is en kun je gaan kijken naar waar de oorzaak dan wel ligt. Ook op managementniveau ga ik gesprekken nu fact based aan. Als het plan is om de klantenservice uit te breiden, kan mijn antwoord zijn dat dit niet mogelijk is zonder gevolgen voor het comfort en dat overwogen moet worden ofwel de installatie aan te passen, ofwel de werkplekken beter te spreiden.”

Predictive maintenance

Een extra voordeel is dat beheer en onderhoud op basis van de data voorspelbaar wordt. Als we de installaties immers langere tijd monitoren, wordt duidelijk waar verdere verbeterkansen liggen en wat de kosten zijn als we deze uitvoeren. Het mooie is dat we op basis van de data exact weten wat het resultaat van deze verbeteringen zal zijn. Zo werkt het met predictive maintenance dat transparantie en voordelen biedt aan gebouweigenaar en gebouwgebruikers.

Lees het hele artikel 

Klik op de afbeelding en blader door het hele artikel uit het septembernummer van Facto.

Met Strukton PULSE een comfortabele werkomgeving bij Essent

 

 

"Technologie en vakmanschap vormen op deze manier een perfect huwelijk"